Technológia

Cégünk fő profilja a műanyag alkatrészek fröccsöntése, festése, lakkozása.

GÉPPARKUNK

17 db műanyag fröccsöntő gép:
Arburg, Battenfeld, Engel típusúak,
Arburg ProFoam tecnológia.

FRÖCCSÖNTÉS

Vállaljuk műanyag alkatrészek gyártását, fröccsöntését (max. 500t záróerő). Gépeink a legkorszerűbb technológiával rendelkeznek.
A pár grammos termékektől egészen az 1500g -os alkatrész fröccsöntésére alkalmasak (ez kb. 1100cm2 vetített felületű terméknek felel meg).
Több alkatrészből álló termék esetén (fém, műanyag, kombinált) kézi összeszerelést is vállalunk. A szereléshez szükséges sablonokat, célszerszámokat elkészítjük.
Természetesen Insert előállítására is képesek vagyunk (pl. fém beültetése a fröccsöntött termékbe).
Megfelelő stancoló és préselő gépekkel is rendelkezünk (25t préserőig) a beültetendő alkatrészelemek elkészítéséhez.
Excenter préseken vállaljuk réz, bronz, acél szalagokból alkatrészek gyártását és fém alkatrészek forgácsolását 20mm átmérőig.

Mivel az összes szolgáltatást egy cégen belül el tudjuk végezni, a minőségből és szállításból adódó problémákat azonnal képesek vagyunk kezelni és szinte nullára csökkenteni.
Mindezt egy rendkívül versenyképes árajánlat mellett.

ÁLTALUNK FELHASZNÁLT MŰANYAG TÍPUSOK
PE, PP, PS, ABS, PA/ABS, PC, PC/ABS, PC/PBT, PA 6, PA 6.6, POM, PPS, PVC, PLA…
Főbb termékeink autó külső és belső burkolati elemek, valamint szabadidőgép alkatrészeinek gyártása.

ARBURG PROFOAM TECHNOLOGY

Könnyű szerkezet: új fizikális habtechnika: ProFoam
Az ARBURG cég a Fakuma 2015-ön egy új fizikális habtechnikát mutatott be. A ProFoam technológia úgy működik, hogy az anyagot egy granulátumcsatornában a készenléti tartály és a beszívó között egy hajtógáz feldúsítja. Rostokkal erősített műanyagok külön vágás nélkül feldolgozhatók. Költségmegtakarítás, hatékonyságnövelés, erőforrások kímélése vagy CO2-kibocsátás: A könnyű felépítés, mint problémamegoldó eljárás, sok iparágban fontos téma a jövőre nézve. A cél az alkatrészsúly csökkentése azonos vagy jobb mechanikai tulajdonságok mellett. Ehhez innovatív fröccsöntési eljárások szükségesek.

A termoplasztok fizikai habosításához az ARBURG a ProFoam eljárást ajánlja. Ennek során a berendezés a műanyag-granulátumot már a fröccsegység előtt semleges hajtógázzal dúsítja egy granulátumzsilipben. A szálerősítésű műanyagok így további   nyírás nélkül feldolgozhatók. Ideális előfeltételek a könnyű felépítésű alkatrészek gyártásához. PA6 20% üvegtöltésű anyag esetén 30%-os súlycsökkenést tudunk elérni.

 Legfőbb jellemzők:

– Könnyű felépítés súlycsökkentéssel: a legfinomabb cellastruktúrák felépítése az alkatrészben, anyagtakarékosság
– Homogén habstruktúra: könnyebb fröccsöntött alkatrészek kevesebb beesési hellyel, zsugorodással és vetemedéssel
– Szálerősítéses műanyagok habosítása: Normál csigageometria keverőegység nélkül
– Hatékony habosító technika: egyszerű folyamat szabályozás légnemű hajtófolyadékkal, a hagyományos fröccsöntéshez korlátozások nélkül   használható berendezésekhez

 

FESTÉS, LAKKOZÁS

Vállaljuk alkatrészek festését, lakkozását igény szerinti rétegben, zárt automata festőrendszerben.
2008 elején indítottuk el Németországi cég által gyártott és beüzemelt mai legújabb technikai színvonalnak megfelelő, teljesen új festőüzemünket.

A festés zárt rendszerben, állandó tisztatérben történik. A festőüzem kialakításából adódik, hogy korlátlan festékréteg felvihető az alkatrészre a folyamatos festés megszakítása nélkül nedves-nedves rendszerben is.
Műanyag alkatrészek esetében (kivétel ABS alapanyagra) szükséges alapozó használata. A szín egy következő réteg.
A harmadik réteg, esetleg negyedik lakkréteg, ami a bevonatot megvédi az erős napfény károsító hatásától, vagy vegyszerektől, mechanikai igénybevétel hatásaitól.
Van olyan igény is a piacon, amikor egy különleges esztétikai hatás érdekében 6-8 lakkréteget kell felvinni az alkatrész felületére.
Pl. luxusautók belső díszítő elemeire.

Alsó konvejor pályán történik az alkatrészek mozgatása az esetleges technológia közbeni sérülések elkerülése végett, valamint a termelékenyebb folyamat megvalósítása végett. Az egyenletes festékréteg vastagságot, és az állandó színhelyességet a festék automata szórástechnikával történő felvitelével biztosítjuk. A szóráskor nem hasznosuló festékködöt alsó, hátsó és oldalsó vízfüggönnyel fogjuk fel, és távolítjuk el a szórótérből, így biztosítva a szórótérben a levegő tisztaságát, az alkatrészek szennyeződés mentes felületét, tökéletes minőségét.   A festékbevonat szárítására használt szárítóberendezésünk alkalmas akár a 125 Cfok tárgyhőmérsékletű szárításra is.

Alkalmasak vagyunk bármely festékrendszer használatára. Levegőn száradó, 60, 80, 90, 100, 110, 125 C száradó festékrendszert fel tudunk használni, biztosítva a tökéletes keménységű festékbevonat létrejöttét.
Szitanyomat készítését félautomata géppel végezzük.
Technológiánkkal nagy sorozatú alkatrészeket rendkívül költséghatékonyan tudunk festeni.

ULTRAHANGOS HEGESZTÉS (20KHz)

Fémbetét beültetés.
Két műanyag alkatrészt ragasztás helyett ultrahangos hegesztéssel illesztünk össze, valamint műanyagba beültetünk acélcsavart, ami szintén megbízhatóbb a ragasztásnál.
Pl. Az Suzuki Ignis hátsó ajtófogantyúja 4 db. acélcsavarral van rögzítve a hátsó ajtóhoz. A 4 db. csavar ultrahangos rezgetéssel fel van melegítve 1-2 másodperc alatt úgy, hogy a műanyagot megolvasztva beleolvad a műanyagba, aztán a műanyag megszilárdul, és biztos kötést eredményez. A 20KHz-es technológiával széleskörű felületméret összehegesztéseket ki tudunk elégíteni.

ANTENNA, AUTÓANTENNA

Autóantennák gyártását max. évi. 500.000 db-ig.
1980-óta gyártunk hagyományos autóantennákat. Lásd. a Termékeink, antennák oldalon.
Raktárkészletről egyéni vásárlókat is kiszolgálunk.

KŐZETGYAPOT SÜTÉS

Kőzetgyapotból készült alkatrészek gyártását sütési technológiával.
Olyan járműveknél, ahol a motor hője nem fűti fel az utasfülkét, vagy állófűtések esetében kiegészítő fűtőegységet használnak.
Ennek a kiegészítő fűtőegységnek a kipufogó dob betétjébe gyártunk kőzetgyapotból hangtompító betétet.

VÁKUUM SZELEP

Vákuumos szennyvízelvezető rendszerrel üzemelő településeken a vákuumszelepek telepítését, gyártását. ValVac TM2
7 éves fejlesztőmunkánk eredményeképp megjelentünk a belföldi piacon a Val-Vac TM2 típusú vákuumos szennyvízszelepünkkel, amely minden próbán kiválóan megfelelt.
A fejlesztés során olyan szeleprendszert alakítottunk ki, amely vákuum segítségével vezeti el a kommunális szennyvizet a lakásoktól.
Ezt a rendszert olyan helyekre építik be, ahol a terepviszonyok miatt nem lehet a keletkező szennyvizet gravitációs úton elvezetni.
A teljes vákuumszelep saját tervezésünk, és minden fröccsöntő, hajlító és kivágó szerszámot a saját szerszámkészítő műhelyünkben készítettünk el.
A gyártást és összeszerelést – mint autóipari beszállítók – nagy figyelemmel, precízen végezzük. Szelepeink minőségére 10 éves garanciát vállalunk.
Jelenleg a következő településeken használják szelepeinket: Verpelét, Nick, Mártély, Szentistván, Mezőkeresztes, Alattyán. További 23 településen alkalmazzák egészében és részegységeiben.
A megrendelő által támasztott követelményeknek megfelelő egyedi gyártású szelepeket is készítünk.
A ValVac TM2 komplett szelepet kedvező, 500 Euro áron kínáljuk már meglévő vákuumrendszerrel rendelkező települések részére. Új beruházás esetén a szelep forgalmazója a BIGMACHINE Szolgáltató Kft.

SZERSZÁMTERVEZÉS

A termékek fejlesztésében, valamint a gyártószerszámok tervezésében, elkészítésében is aktívan részt veszünk. Saját szerszámkészítő és szerszámkarbantartó műhellyel is rendelkezünk. Szerszámgyártási képességünk: 1000×500 mm, nagyobb szerszámoknál külső szerszámkészítő cégekkel állunk szoros kapcsolatban.

A következő szoftveres támogatásokkal rendelkezünk:

Alapprogram:

    • SolidWorks 2016

Kiegészítő modul:

    • SolidWorks PLASTICS

Fogadni tudjuk:

    • Autodesk AutoCAD Mechanical Desktop
    • Autodesk Inventor
    • Catia V5
    • ProE
    • Unigraphics
    • Soldid Edge
    • CADKEY

Export file formátumok:

.iges .step .sat

WTP FESTÉSI TECHNOLÓGIA (Water Transfer Printing)