PLA projekt záró

Sajtóközlemény

KÖZEL 800 MILLIÓ FORINTOS ÖSSZKÖLTSÉGŰ KUTATÁS FEJLESZTÉS PROJEKT FEJEZŐDÖTT BE AZ INNOVATÍV KOMLÓI VÁLLALKOZÁSNÁL, MELYNEK TÉMÁJA A KUKORICA ALAPÚ PLA, BIOLÓGIAILAG LEBONTHATÓ „MŰANYAG” IPARI TÖMEGGYÁRTÁSBAN VALÓ GAZDASÁGOS FELHASZNÁLHATÓSÁGÁNAK KUTATÁSA, FEJLESZTÉSE VOLT.

A komlói RÁK ANTENNA Kft. konzorciumi partnerével, a debreceni PLASTIC-FORM Kft-vel együtt 2016 novemberében kezdte meg legújabb, a környezeti fenntarthatóság szempontjából is nemzetközi jelentőséggel bíró kutató-fejlesztő munkáját 468,12 MFt vissza nem térítendő támogatást elnyerve. A mintegy 800 MFt összköltséggel megvalósuló kutatásban a konzorcium jelentős mértékben támaszkodott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem magas tudományos szintű munkájára és tapasztalt szakembereire. 

A projekt során világviszonylatban is számottevő eredményeket sikerült elérni a kukorica alapú PLA (politejsav) iparilag hasznosítható változatainak, ill. a felhasználás technológiájának kutatásában ill. alkalmazásában.

Napjaink világméretű gondja a nagymértékű környezetszennyezés, ill. annak a csökkentése. Egyik fő okozója a kőolajból előállított műanyag (polimer). A legtöbb, iparilag nagy mennyiségben gyártott polimer terméket használat után eldobjuk, több száz évig szennyezik a környezetünket. Folyamatos feladat ennek a minden kontinensre, óceánokra kiterjedő környezetszennyezésnek a csökkentése. Egyik járható út a biológiailag lebontható polimer termékek gyártása, amelyek hasznosításuk után akár 6-8 hét alatt „visszavezethetők” a természetbe, annak károsítása nélkül.

Ilyen lehetőséget biztosítanak az un. „zöld” polimerek, köztük a PLA (politejsav), amit növényekből, mint pl. kukoricából állítanak elő és a termékek az életciklusuk végén alkotó elemeikké, tehát a környezetet nem terhelő anyagokká bomlanak.

A konzorcium a „zöld” polimerek, azon belül pedig a PLA fejlesztésébe a saját K+F+I tevékenységével kapcsolódott be és ipari méretekben történő gazdaságos alkalmazásával közvetlenül kapcsolódott a „Fenntartható környezet” szemlélethez és az ezzel kapcsolatos felelősségvállaláshoz. 

Az autóipari beszállítóként működő konzorcium a kutatás-fejlesztési tevékenysége eredményeként a kiinduló nyersanyagból készíthető hőálló termék fröccsöntéssel történő feldolgozási idejét harmadára, egyes esetekben tizedére csökkentette, mely a gazdaságos ipari tömegtermelés alapját biztosítja.

A projekt további céljai közé tartozott a PLA, mint alapanyag tulajdonságainak (hosszú ciklusidővel dolgozható fel, alacsony a hőtűrése, könnyen ég, rideg, egyes mechanikai értékei alacsonyak, stb.) javítása, több célra való alkalmassá tétele, tömeggyártásban való festhetőségének megvalósítása.

A konzorcium projekt által az alábbi eredményeket érte el:

  • A termék hőállóságát 58°C-ról 138°C-ra növelték;
  • A fröccsönthetőségi ciklusidőt 10 percről egy perc alá csökkentették a 95°C feletti hőállóságú termékek esetében;
  • Könnyen éghető „UL-94 szerinti HB” kategóriáról elérték az égésgátolt „UL-94 szerinti V0-ás” kategóriát, mely szigorúbb követelmény, mint az autóipar „FMVSS” előírása; 
  • Az anyag ridegségét harmadára csökkentették, azaz az ütőszilárdságot 300%-kal növelték;
  • A habosíthatósághoz fejlesztett anyagukkal 30%-os súlycsökkenést értek el az ARBURG ProFoam habosítási eljárás optimalizálásával fröccsöntött termékek esetében;
  • Megvalósult a fröccsöntött PLA termékek robotizált festhetősége;
  • Az általuk újonnan kifejlesztett anyagösszetételek továbbra is megőrizték a biológiai lebomlás képességét.

A projekt eredményeként a konzorciumvezető RÁK Antenna Kft. alkalmassá vált PLA termékek fejlesztésére, gyártására, robotizált festésére, valamint fröccsönthető alapanyagok fejlesztésére, mesterkeverékek készítésére, a feldolgozhatósághoz szükséges tudás átadására. A Plastic-Form Kft. vevői számára fröccstermékek PLA folyási analízisére, ezekhez optimalizált intelligens fröccsöntő szerszámok tervezésére és gyártására vált képessé.

A projekt 2016. november 1- től 2019.április 30. között valósult meg.

A projekt azonosítószáma: GINOP-2.1.1-15-2016-01063

A projektről bővebb információt a www.rakantenna.hu, www.plastic-form.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Rajnai Norbert – konzorciumvezető

Elérhetőség (telefonszám: 06 72 581 150, e-mail cím: info@rakantenna.hu)

 

A közlemény ide kattintva letölthető.

További információk a projektről:

RAKPlasticpaint_facilities

PLA+ProFoam+Vizsg_Prez_Hun