PLA – alapú műanyagok

Projekt záró sajtóközlemény

A RÁK ANTENNA Gyártó Kft. vissza nem térítendő támogatásban részesült a GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívásra benyújtott pályázatával. A projekt konzorciumban valósul meg a PLASTIC-FORM Szerszámgyártó, Mérnöki, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vel, mint konzorciumi taggal. A projekt keretében célkitűzésként a megújuló és lebomló műanyagok és erre optimalizált fröccsöntő szerszámok előállítása került meghatározásra.

Biológiailag lebomló polimerek (röviden lebontható polimerek vagy biopolimerek) alatt olyan, általában természetes alapú, megújuló erőforrásból előállított polimereket értünk, amelyek a talajban komposztálva, vagy biotikus környezetbe helyezve a gombák, baktériumok vagy algák enzimatikus bontó képességének hatására hónapok, esetleg néhány év alatt szemmel nem látható alkotórészekre bomlanak. Az így keletkezett bomlástermékek (humusz, víz, szén-dioxid)  nem szennyezik a környezetet vagy a komposztot.

Mi az a PLA?

A PLA, teljes nevén Politejsav (PolyLacticAcid) egy termoplasztikus (hőre lágyuló) részben kristályos, alifás poliészter, amelyet keményítőből, vagy cukorból lehet előállítani.

„Olyan technológiát fejlesztünk ki, amely megalapozza az ipari felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő biológiailag lebomló, úgynevezett PLA-alapú műanyagok fröccsöntéssel történő feldolgozását. Úgy látjuk, hogy el kell indulni a környezettudatosság és a kisebb környezeti terhelés felé, mert ez a jövő”. Rajnai Norbert ügyvezető

A kőolaj alapú műanyagok lebomlási ideje akár 250–500 év is lehet, ám a most fejlesztett termék akár két hónap alatt lebomlik, ha megkapja a megfelelő hőmérsékletet, vizet és baktériumtenyészetet. Az Európai Unió egyes országaiban néhány év múlva már csak ilyen anyagból készülhetnek majd a tömegétkeztetésnél használatos evőeszközök.

Arra vállalkoztunk, hogy olyan biológiailag lebomló PLA polimer alapanyagokat fejlesszünk, melyek tömeggyártási körülmények közt gazdaságosan előállíthatók. Célunk a PLA polimer műszaki tulajdonságainak fejlesztése, úgy mint az éghetőség csökkentése, a hőtűrés növelése, az ütésállóság növelése vagy szálerősítéssel a szakítószilárdság növelése.

A Rák Antenna Kft. Kelet-Európában elsőként vásárolt egy új szabadalom, kutatás fejlesztés alapján épített műanyag fröccsöntő gépet, amellyel úgy lehet műanyagot gázzal dúsítani, hogy közben a műanyagba kevert szálakat (szálerősítés) nem töri össze. A nemzetközi újdonságot jelentő kutatás-fejlesztés során vizsgáljuk a fejlesztendő PLA műanyagok festhetőségét, napfényállóságát, szerszámozási specialitásait és feldolgozhatóságát is.